Stark trend för svenska råvaror på restauranger

Den 7 juli presenterade LRF tillsammans med White Guide årets lista på restauranger som i mycket hög utsträckning använder svenska och lokalproducerade råvaror. Antalet restauranger har ökat med nästan 20 procent jämfört med förra året, till 172 stycken. 

– Under det senaste året har vi varit i kontakt med närmare 800 av de bästa restaurangerna i Sverige och det är märkbart hur intresset för svenskproducerade råvaror växer, säger Mikael Mölstad, redaktionschef och en av grundarna till White Guide.

Nytt för i år är att White Guide utmärker de restaurangerna som satsar på svenskt och nära ursprung med en symbol i form av ett svenskt hjärta.

– Det är en konsekvens av att restauranggästerna nu är genuint intresserade av att veta var råvarorna kommer ifrån och hur de är odlade, säger Mikael Mölstad.

Idag upptäcker allt fler restauranger att råvaror producerade i Sverige har en unik smak, tack vare vårt nordliga klimat med dramatiska årstidsväxlingar.

– Dessutom vill man veta hur maten har producerats och att djuren har haft det bra. Svenska bönder erbjuder mat i världsklass, därför tar man globalt ansvar genom att handla svenskt, säger Helena Jonsson, förbundsordförande LRF.

– Det är också fantastiskt att se att bönder och kockar träffas allt oftare och talar samma språk kring smak och kvalitet – vad som efterfrågas och vad som kan produceras, säger Helena Jonsson.

Här följer en lista på 172 restauranger som i hög utsträckning använder svenska och lokalproducerade varor enligt White Guides testare och restaurangernas egna angivelser. En längre lista, inklusive LRFs egna restaurangtips, finns på www.lrf.se/svenskmat uppdelat på landskap.

Några exempel från Sörmland som LRF listar är:
Bernhard Kök Å Deli, Nyköping
Emma Grön, Strängnäs
Gripsholms Värdshus Hotell & Konferens, Mariefred
Restaurang Kung Blacke, Flen

Källa: http://news.cision.com/se/lrf–lantbrukarnas-riksforbund/r/stark-trend-for-svenska-ravaror-pa-restauranger,c9613351

hjärta

Leave a Reply