Sörmland, matlänet speglas i nya magasinet STOLT

Magasinet STOLT vill visa på vilka fantastiska råvaror, produkter och matupplevelser som finns i Sörmland. Magasinet vill väcka läsaren och den vanlige ätarens känslor, nyfikenhet och lust att pröva och smaka på vad Sörmland har att erbjuda.

STOLT är ett magasin på 124 sidor som innehåller artiklar om allt ifrån producenter, kreatörer, distributörer, entreprenörer till medvetna konsumenter i det som kallas Sörmlands matunder. Kort sagt, magasinet speglar matens väg i Sörmland från producent till konsument

– Vi vill att sörmlänningarna ska få en inblick i allt detta och vara stolta över maten i vårt län. Maten här är tillverkad och tillagad med passion, mod och tanke. Ordet stolt står för en mängd drivna människor, människor med passion för mat och dryck som vi berättar om i magasinet, säger Peter Eklund, projektledare.

I STOLT beskrivs också den ambitiösa satsning i länets flesta kommuner som syftar till att öka andelen av såväl ekologisk mat som att erbjuda närproducerad mat. Mat som produceras av duktiga lantbrukare och producenter här i Sörmland. I länet finns också nio restauranger omnämnda i White guide 2014 och bland caféerna har White guide pekat ut 16 stycken. Flera av dessa beskrivs i magasinet STOLT.

Magasinet är ett led i arbetet inom satsningen Sverige – det nya matlandet som är en långsiktig vision med tydliga mål: bättre lönsamhet för Sveriges bönder, odlare och producenter, landsbygdsutveckling, fördubblad livsmedelsexport, fler turister som besöker Sverige för den goda matens skull, bättre offentliga måltider och fler högklassiga restauranger. Men framför allt är syftet att sätta fokus på unika smaker, upplevelser, produkter och människor.

– STOLT ges ut i en tid då matbranschen i vårt län har stark medvind. Utan tvekan är Södermanland ett betydelsefullt matlän. Vi har dessutom tagit fram Sveriges första regionala matstrategi, säger Liselott Hagberg, landshövding i Södermanlands län.

STOLT är gratis och kommer att finnas på turistbyråer, kaféer, restauranger, hotell och andra besöksmål runt om i Sörmland. Bakom magasinet står Länsstyrelsen i Södermanlands län.

Läs STOLT mat i Sörmland här

solt-mat.200

1 Comment

Leave a Reply